duminică, 5 decembrie 2010

Mos Nicolae


Si daca tot este Ajunul lui Mos Nicolae si ne-am lustruit cu toti cizmele...m-am gandit ca ar fi dragut sa aflam povestea lui, dar si cum il asteapta copiii peste hotare.

"A fost odata ca niciodata un nobil, bun la inima, ce avea trei fete, dar a carui sotie a murit, lasandu-l prada deznadejdii. Dupa ce si-a pierdut toti banii investindu-i in inventii nefolositoare, a fost nevoit sa-si mute familia in casuta unui taran. Cele trei fete trebaluiau toata ziulica gatind bucatele, carpind straiele si curatind cascioara. Cand le-a venit timpul de maritis, nimeni n-a vrut sa le ia, pentru ca nu aveau nici un fel de zestre. Tatal lor isi petrecea zilele chinuindu-se sa gaseasca o solutie si plangand amarnic pentru neputinta lui si nefericirea fetelor.
Intr-una dintre seri, dupa ce fetele si-au terminat treaba, au agatat sosetele proaspat spalate pe semineu la uscat, apoi s-au dus la culcare. In acea noapte Sfantul Nicolae, stiind despre disperarea tatalui, a trecut pe la casa lor si…uitandu-se pe fereastra, a vazut sufrageria goala si sosetele atarnand la uscat. A luat trei pungi cu galbeni pe care le-a aruncat pe rand in cosul casei, umpland in acest fel trei dintre sosete. A doua zi de dimineata, nu mica a fost surpriza fetelor, cand au gasit in sosete indeajuns de multi bani pentru maritis. Ceea ce l-a facut fericit si pe iubitorul lor tata, care a trait multi ani in veselie si indestulare."

La noi, de Mos Nicolae, copiii cuminti primesc, pe langa dulciuri si jucarii, o legatura de nuieluse frumos colorate, iar cei mai putin cuminti primesc o nuielusa adevarata care sa le aminteasca de o eventuala pedeapsa. Ideea de mos care aduce daruri copiilor a aparut in Scandinavia, cu multe mii de ani inainte de Hristos. Vikingii aveau un zeu, Odin, care calatorea prin toata lumea, in timpul iernii, calare pe un cal cu opt picioare, oferind daruri celor buni si pedepsindu-i pe cei rai.

La crestinii din Republica Ghana, mosul care aduce daruri vine din jungla, in timp ce in Hawaii el coboara din barca. In districtul german Berchtesgaden, 12 tineri imbracati in paie si avand masti care reprezinta animale danseaza in urma Sfintului Nicolae, sunand din talangi. Dupa ce ofera daruri fiecarei case in parte, tinerii dau gazdele afara facandu-se ca le bat, un fel de pedeapsa simbolica pentru eventualele rele savarsite. Si in Germania, Sfintul Nicolae vine cu un aghiotant care poarta nume diferite. Sfintul Nicolae are aici un sac in spate si un bat in mina, in timp ce aghiotantul este o fiinta inspaimantatoare.
In Danemarca, cel care aduce daruri cara un sac in spinare si este purtat de reni. Copiii pregatesc o farfurie cu lapte sau o budinca de orez, in speranta ca aceasta va fi mancata de elfi, personaje despre care se crede ca il ajuta pe aducatorul de daruri. Polonezii cred ca darurile vin de la stele, in timp ce ungurii spun ca ele sunt aduse de ingeri.

In Franta, copiii isi aseaza pantofiorii in fata semineului. In Olanda copiii isi “captusesc” pantofii cu fan si nu uita sa puna si un morcov pentru calul “mosului”. In Ungaria prichindeii isi lustruiesc cu ravna incaltarile inainte de a le aseza langa usa sau pe pervazul ferestrei. Copiii din Italia isi lasa pantofiorii afara in noaptea de 4 spre 5 ianuarie, noaptea Epifaniei, pentru “La Befana”, vrajitoarea cea buna. In Siria, cadourile vin cu o camila tanara in data de 6 ianuarie. In Spania cei mici primesc cadourile in ianuarie de la “Cei Trei Regi”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu